top of page
Search
  • Writer's pictureRéka Farkas

Tavaszi kalapom....

Tudtad-e,

...hogy a 19.században egy magára valamit is adó úrihölgy nem jelenhetett meg tavalyi kalapban?

..hogy a kalapkészítő hölgyeket Franciaországban Madamnak hívták? (Madam Herbault, Madam Guerin)

...hogy a kalapkészítő, nemcsak kalapokat árultak, de segítettek az alapanyag a méret, és a forma kiválasztásában. Caroline Reboux például a megrendelő fején szabta ki a megfelelő formájú kalapot, hogy a legtökéletesebbre sikerüljön?


Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogy lehet papírkalapot készíteni, és gyönyörű virágokat festeni hozzá díszítésnek.


Alapanyagok:

- papírok (rajzlap, karton: lehet valaminek a dobozából is csinálni)

- ecsetek

-szalag, vagy fonalak


Eszközök:

- vízfesték (én itt ételfestéket használtam)

- olló

- vizesedény

- ragasztó (én itt kétoldalú ragasztót használtam)

Kisebbek csinálhatnak egyszerű papírcsíkból pártát.


1. Vegyünk egy kartonlapot, és keressünk egy nagyobb tányért, amit körberajzolhatuk. Ez lesz a kalap karimája. Nálam 24 cm átmérőjű.


2.  A karima belsejét egy kisebb tányérral rajzoljuk meg. (nézzük meg, melyik illik a fejünkre méretben) Nálam 18 cm átmérőjű. Kell 1 cm ragasztó felületet rajzolni.

  4.  Vagdossuk be, hogy be tudjuk hajtani. Készítenünk kell egy karimát, vágnunk kell egy 70*7 cm magas csíkot a kalap oldalának.

6. A ragasztáshoz kétoldalú ragasztót használok, mert sokkal könnyebb összeragasztani vele mindent, nem lesz ragasztós a papír mindenhol.

A kalap oldalcsíkjának az aljára ragasszuk fel a kétoldalú ragasztónkat, ha nincs, akkor ezt a részt ragasztózzuk be folyékony ragasztóval, vagy stifttel. Illesszük a karimára a kalap oldalcsíkját, és ragasszuk rá.


7. A kalap teteje nálam 18 cm átmérőjű. (mint fentebb a kék tányér) Köréje kell rajzolnunk egy 1 cm sávban ragasztós részt.


8. Ha egyszerűbb kalapfelsőt akarunk csinálni, akkor sütőpapírt, vagy kreppapírt is rátűzögethetünk a tetejére, ez a gyorsabb megoldás. (foglalkozásokon ezt javaslom)

9. Virágokat fessünk. Én a legjobban a sima ételfestéket szeretem használni, mert szép színei vannak, és úgy működik, mint egy akvarell.





10. A virágokhoz sablont az alábbi módon csináljuk. Készíthetünk több méretű sablon, a sokféle méretű virág jobban mutat.


11. Készítsünk levélkéket is.

Ragasszuk rá a virágjainkat a kalapunk egyik oldalára. Díszítsük csíkokkal, szaggal.

Néhány fényképet is készíthetünk benne, szerintem mindenkin csinosan mutat.


4 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page