top of page
Search
  • Writer's pictureRéka Farkas

Szűrrátétes kulcstartó készítés

Updated: Jun 7, 2020

Ez a bejegyzés abból a célból készült, hogy bemutassak egy népi iparművész alkotót, Torba Ildikó szűrrátétkészítőt. A "csináld magad leírás" a rajzpályázatunk díjazottjainak egyik ajándéka. Cél, hogy a gyerekek élményt kapjanak ajándékba.

Az alábbi kulcstartó elkészítésének módját alul találhatjátok.


"Virágozta anno.. rajzpályázatunkról bővebben itt olvashattok:


Korábbi rajzolós, csináld magad anyagok itt:


Rajzok, érdekességek itt:



Torba Ildikó nagyon kedves, szorgalmas, három gyermekes anyuka, emellett kiváló mestere a szűrrátétkészítésenek.

Debreceni születésűként a szűrök hazájában, gyerekkorában tanulta meg, hogyan kell szűrrátétes terítőket készíteni.

A mai napig elvarázsolja, ahogy a vastag, durva, többrétegű posztóból megszületik egy csipkeszerű mintával díszített alkotás.

Alkotásai itt találhatók:










Mi a szűrrátét?

Az 1870-es évektől kezdődően Nagyvárad térségéből kiindulva a szűrők díszítéseként vált ismertté az ún. rátétes vagy applikált díszítési technika. Elnevezése elárulja a díszítés módját, ami nem más, mint a szűr színétől többségében eltérő színű posztóanyag, vagy filc varrógéppel való felvarrása a szűrökre. A gépelés során kialakított díszítményeket – posztóvirágokat, leveleket, bogyókat stb. – a mintáknak megfelelően ollóval utólagosan vágják ki, a bihari térségben jellegzetes cakkos formában megjelenítve.


Mi a szűr?

"A pásztornak mindene a szűr: védte a hidegtől, az esőtől, a széltől, a hótól, árnyékot adott a nyári napsütésben. Derékaljnak, párnának, ülőszéknek, takarónak használta. A gazdaembert egész életében kiszolgálta ez a viseleti darab, de a cselédek, pásztorok szűre, ha elnyűtt, másikra volt szükség. Valamirevaló pásztornak gazdagabban díszített cifraszűrt kellett viselni."


Lássunk is hozzá!

A csomagban, amit kaptatok a következő dolgokat találhatjátok:

  • szűrrátétes köralakú filcalap (kék, vagy bordó), ez az eleje

  • filcalap köralakú sima (háta)

  • kulcskarika

  • varrott csík (pánt)

  • tömőanyag

Amire szükséged van még:

  • fehér cérna, tű, olló


  1. Olvasd végig először a leírást, nézd végig a képeket, azután lépésenként készítsd el a saját kulcstartódat. Vedd elő a fehér filc alapot, amin nincs semmi. Ez lesz a háta. A varrott csíkot elleszd a kör tetejének közepére, és varrd rá. Húzd rá a pántra a karikát.


2. Ha rávarrtad a pántot, hajtsd le, és varrd oda pánt másik felét is.

3. Ha ezzel kész vagy, akkor illetszd rá a felső részt, amin a minta van az alsó részhez.



4. Fércelő varrással (fel,le,fel,le) varrd majdnem körbe. Ne teljesen menj végig, mert a tömést is bele kell tennünk. Nézd meg a képeket, itt látszik!


5. Miután kitömted, varrd be a lyukat, amit meghagytál. Köss csomót a cérnád végére, majd húzd be az anyagba. A kilógó felesleget vágd le!


A vágás technikáját a Hagyományok Háza Nyitott műhelyében múzeumpedagógiai foglalkozásokon, vagy nyílt napjainkon próbálhatod ki.


84 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page