top of page
Search
  • Writer's pictureRéka Farkas

Szekrényszínház

A mai téma a szekrény. Mi jut a szekrényről eszetekbe? Nekem több dolog is. Titokzatos hely, ahol nagymamám régi tárgyai, ruhái vannak. Gyermekkoromban mindig szerettem a szobájába kutatodni, vitrines szekrényeiben megnézni milyen porcelán figurák rejtőznek.


Amikor aztán először láttam a tv-ben egy sorozatként C.S. Lewis Narnia krónikái című könyvét teljesen elvarázsolt, hogy egy szekrényen keresztül egy másik világba lehetett bejutni. Képzeljétek Budapesten van egy teázó, ahol egy szekrényen keresztül egy másik érdekes szobába lehet jutni!


Ezért gondoltam, hogy ma egy olyan titokzatos szekrényszínházat készítünk, amiben bármilyen mesét megeleveníthettek. Ennél a munkánál jó ha csapatban dolgozunk, hiszen nemcsak a bábszínház alapot, hanem a hátteret és a szereplőket is meg kell csinálnunk. (Ilyenkor feloszthatjuk ki mit rajzol: egyik gyerek a szereplőket, másik a hátteret) Bízzunk a gyerekek fantáziájában, találjanak ki ők egy történetet, amit megvalósítunk!


Tudtad-e?

Az ókori Görögországban létezett egy Alexandriai Héron nevezetű feltaláló, aki a templomokba, színházakba automatikus szerkezetet talált ki.

Itt olvashatsz róla:

Alapanyagok:

  • 1 db müzis, vagy valamilyne gabonapelyhes nagyobb doboz

  • színes papírok

  • csomagoló papír

  • hurkapálcikák

Eszközök:

  • ragasztó (cellux és papírragsztó)

  • olló

  • ceruzák

  • zsírkréták

  • vízfesték

  • filctollak

  • vonalzó





  1. Vegyél elő egy üres papírdobozt és ragaszd be csomagolópapírral.

  2. Vonalzó segítségével rajzolj meg egy téglalapot az első oldalára. Én 4 cm-t mértem le felülről és 2 cm-t a többi oldalból. Ez lesz a szekrény ajtaja.

3. Az ajtókat díszítheted saját rajzaiddal, filctollal és cseruzával, virágokkal. De választhatod a sablonos technikát is. Ilyenkor meg kell mérnünk a kijelölt téglalap méretét, és fel kell rajzolni ezt egy másik (színes) papírra. Ezt felezve alakul ki a két ajtó. A sablon technikát az alábbiakban mutatom.


4. A szekrény ajtó "ablakai" nálam 5*10 cm-es papírdarabokból készültek. Vágj ki ebből a méretből 5 db-ot. A sablontechnika egy sokszorosító technika, így egy ugyanolyan mintát könnyen megrajzolhatsz bárhova. Ehhez az egyik 5*10 cm-es darabodat hajtsd ketté, és a felére rajzolj egy virágmintát.


5. Ezt a mintát félbehajtva vágd ki, és helyezd rá az ablakaidra. Szorosan nyomd le, hogy el ne mozduljon, vagy kérd meg anyukádat, hogy segítsen tartani. Kívülről befelé színezd ki a mintát.

Ha kész vagy filctollal rajzold körbe, egésítsd ki.


6. Ragaszd rá a dobozodra és felnőtt segítségével vágd ki az ajtókat.

7. A szekrény tetején lévő mintához is vágtam egy félbehajtott papírból egy formát, ezt ragasztottam fel az ajtók fölé.

8. A doboz felső részeit levágtam.


9. Kész a szekrény, most jöhet a történet.

10. Én Jékely Zoltán: "A három pillangó" meséjét választottam ki, mert kevés szereplős, és egy háttér is elég.

11 . Ragasszunk össze a rövidebbik oldalnál két A/4-es lapot. Ez lesz a hátterünk.

12. Rajzoljuk meg a hátteret, én zsírkrétát használtam így rajzoltam meg a három tulipánt, majd vízfestékkel átfestettem és filctollal belerajzoltam.

13. A pillangókhoz egy piros, egy sárga és egy fehér lapból 7x8 cm-es darabokat vágtam, félbehajtottam, és rárajzoltam egy fél pilangó mintát.

14. Hogy gyorsabban kész legyek egymásba raktam a mintákat és együtt vágtam ki őket. Lehet külön is, mert úgy könnyebb vágni.




15. Megrajzoltam a pillangók szárnyainak mintáit filctollal, és ráragasztottam őket celluxal három hurkapálcára.

16. A félbehajtott lapomat a színházam hátsó oldalára hajtottam. Mindkét oldalára lehet rajzolni (pl. erdőt a másik felére), így lehet cserélgetni.

17. Esőt én úgy csináltam, hogy vettem egy üres irattároló fóliát, és arra rajzoltam alkoholos filctollal esőcseppeket. A fóliát a perforált vége fogja össze, ha a két hosszabb oldalát elvágjuk, akkor ugyanúgy ráhajthatjuk a színházunk hátsó falára, mint a papírunkat.

Jó mókát és mesélést mindenkinek!






132 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page