top of page
Search
  • Writer's pictureRéka Farkas

Bőrmedál

Updated: Jun 10, 2020

Ez a bejegyzés abból a célból készült, hogy bemutassak egy népi kézműves, bőrműves alkotót Somos Veronikát. Róla itt olvashattok többet: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/muzeum/program/szinek-targyak-technikak?fbclid=IwAR3qHHixybZPmPIPeXzxgY8xglvtxz1FUIb-F5klTL4Jxy6QICPpooad3is

. A "csináld magad leírás" a rajzpályázatunk díjazottjainak egyik ajándéka. Cél, hogy a gyerekek élményt kapjanak ajándékba.

Az alábbi kulcstartó elkészítésének módját alul találhatjátok.

"Virágozta anno.. rajzpályázatunkról bővebben itt olvashattok:

Korábbi rajzolós, csináld magad anyagok itt:

Rajzok, érdekességek itt:


Tudtad-e?

Az emberiség történelmében kezdettől fogva tetten érhető a bőr megmunkálása, hiszen elődeink az elejtett állatok minden részét –így a bőrét is – hasznosították. Az anyag remek tulajdonságaiból adódóan szinte nélkülözhetetlenné vált különböző használati tárgyak készítéséhez.

A tartós, jól formálható, könnyen igényekhez alakítható bőr kiállta az idők próbáját. A mesterek változó korokhoz igazodva a mindennapi élethez szükséges tárgyakat- öltözetet, lábbelit, tároló tömlőt, bőr tarsolyt, lószerszámot, és más bőrből készült termékeket – készítettek belőlük.


Lássunk hozzá a medálkészítéshez!

Szükséges anyagok, eszközök:

szúróeszköz (lándzsás ár vagy éles hegyű olló)

ragasztó (vizes bázisú papírragasztó vagy barkácsragasztó)


1. A csomagban ezeket találjátok:


2. Vegyük elő a nagyobb, csepp alakú medál alapot, és ragasszuk rá a szív alakú bőrlapot.

3. Ragasszuk fel a kis tulipán- és szív díszítőelemeket:

4. Szúrjunk lyukat a medál fölső részére (használhatunk kisollót is)- óvatosan bánjunk a hegyes, éles szerszámokkal, és csak felnőtt segítsége mellett végezzük a műveletet. Majd átfűzzük a lyukon a bőrszálat. (előtte tágítsuk ki, úgy könnyebb lesz!)







5. Fűzzük fel a fagyöngyön mindkét bőrszálat. Akkor könnyebb, ha a szálunkat jól kihegyezzük, vékonyabbra vágjuk. Amiután az elsőt befűztük lenyomjuk, és így próbáljuk a másodikat bedugni a lyukba.

Csomót kötünk mindkét bőrszál végére. A nyaklánc hossza afölső gyönggyel szabályozható, a másik gyöngyöt pedig közvetlenül a medálhoz húzzuk.




10 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page