top of page
Search
  • Writer's pictureRéka Farkas

Mókás árnyékok

Ez a bejegyzés rövid lesz, de nagyon izgalamas.

Figyelted már egyes tárgyak, növények árnyékait? Hogyan változik meg így az eredeti tárgy? Figyelted már milyen érdekes egy vízzel teli palack árnyéka és milyen színes, ha málnaszörppel van tele?


Tudtad-e?

"A legősibb időmérő eszköz a napóra volt. Lényege, hogy a Nap mozgásának függvényében egy földbe szúrt, egyenes bot árnyéka jelöli az időt. Gyakorlatilag ez volt az első „óramutató”, amely azonban épp azzal mutatta az időt, hogy ő maga egy helyben állt. A napóra  jelezte a delet – amikor egy napon belül a legrövidebb a Nap árnyéka –, de egyúttal a nyári-téli napfordulót is – amikor egy esztendőn belül a legrövidebb ill. a leghosszabb az árnyék. Az első naptárakat a napórák léte tette lehetővé, vagyis ezek alapján tudták felosztani az évet, egyenlő egységekre."


Tudtad-e?

Létezik olyan, hogy árnyékművészet. Keress rá az interneten, rengeteg művészt talász, aki az árnyékokból épít egy új fantáziavilágot. Figyeld meg régi templomok üvegablakait szüleiddel a képeken! Ugye milyen varázslatos, ahogy átszűrődik rajta a fény?


Ma vicces árnyékokat építünk, és ezekből csinálunk könyvjelzőket, és bábokat.


Alapanyagok:

- karton, vagy vastagabb papír

- színes ceruzák, filctollak

- ragasztó


Eszközök:

- olló

- lámpa (vagy a nap)

- tárgyak az árnyékokhoz


1. Kísérletezgess! Vegyél egy fehér papírt, egy két tárgyat és világítsd meg oldalról egy kislámpával, vagy építsd több kisebb tárgyból árnyékokat.




2. Amelyik tetszik rajzold körbe egy ceruzával!


3. Találd ki mi lehet belőle: madár, vagy valami más állat? Emberalak, vagy emberfej? Ha kitaláltad ceruzával rajzold meg.


4. Eztán jöhet a színezés. Használj színesceruzákat, filctollakat! Töltsd ki a felületeket csak pontokkal, vagy különböző vonalakkal.



5. Vágd körbe! Mi lesz belőle? Báb vagy könyvjelző? Ha báb, akkor két lyukat rajzolj egymás mellé és körömollóval kérd meg szüleidet, hogy segítsenek kivágni. Itt dughatod ki az ujjaidat.



6. Ha könyvjelzőt csinálsz, akkor vágj egy hosszú papírcsíkot, és ragaszd a végére amit rajzoltál. Így mindig tudod hol tartasz az olvasásban, ha egy érdekes figura kandikál ki a könyvedből.


Jó szórakozást!



217 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page